Onze Soldaat / Our Soldier

Onze Soldaat is een film over de emotionele verbintenis tussen twee continenten, die 70 jaar na de oorlog springlevend is. Twee verhalen laten zien hoe een anonieme Amerikaanse soldaat weer een gezicht krijgt door de adoptie van zijn graf in Nederland. 

Jotja Bessems volgt haar ouders vanaf het moment dat ze bericht krijgen van de familie van de soldaat, van wie zij het graf hebben geadopteerd. En we beleven samen met de 83-jarige Gerda het ontstaan van de grafadoptie in 1945 en de manier waarop zij de betrokkenheid bij de gesneuvelden doorgeeft aan volgende generaties. In een onverwachte ontmoeting tussen heden en verleden onderzoekt Onze Soldaat de huidige betekenis van de prijs die voor onze vrijheid is betaald. 

Onze Soldaat is een productie van Jotja Bessems AV Producties en de Stichting Samenwerkende Heemkunde Organisaties Margraten. De documentaire kwam tot stand met  financiële steun van het Aanmoedigingsfonds van de Koninklijke Facultatieve en de Frans Gijzelsstichting/Rotaryclub Heerlen. 

Camera, script, regie, montage en productie: Jotja Bessems. Eindmontage: Vava Stojadinovic, muziek: Bart van de Lisdonk, stem brieven: Robert Chesal, geluidmix: Studio Moskou, kleurcorrectie: Tjeerd Paul Jacobs, graphics: Janneke Küpfer, luchtopnames: IngredientMedia, ondertiteling: InVision. 

Nominaties & prijzen:

Gouden Vleugel Award voor Beste Documentaire op Festival van de Onafhankelijke Film Eindhoven 2015
Silver Spotlight AWARD van Spotlight Documentary Film Awards 2015
Best Special Mention of the Month AWARD, Direct Monthly Online Film Festival september 2016
 
Nominatie Best Documentary UK International Veterans Film Festival, Wales 2016
Nominatie Beste Internationale KortFilm Online Festival "Move Me Productions" Antwerpen Februari 2016
Nominatie Best Heritage Feature Documentary Tribute Film Festival Texas maart 2016
 
Uitzending KORTE Versie van de film in KRO's Kruispunt, 3 april 2016
Uitzending LANGE Versie regionale omroep L1 2&3 mei 2015
Vertoning Louis Hartlooper Complex Utrecht juni 2015
Vertoning Parkstad Limburg Theaters Heerlen 4 mei 2016

 

Bestel hier de dvd voor € 15,95 plus € 3 verzendkosten (geschikt voor afspelen in NL en de VS). Lengte: 47 minuten, Engels ondertiteld en Nls ondertiteld.