Stad onderweg

Stad onderweg is een documentaire van stichting MaiLena over een vluchtverhaal uit eigen land.

Jotja Bessems duikt in de geschiedenis van haar familie, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog huis en haard moet verlaten. Na maanden in de frontlinie en vele uren in de schuilkelder, krijgen de burgers van de Zuid-Limburgse stad Kerkrade ineens het bevel om te vertrekken. Het gezin wordt met acht kinderen dwars door de vuurlinies heen gestuurd, samen met 30.000 andere inwoners. Geen idee waarnaartoe en of ze ooit terug zullen keren. Onderweg wordt de stoet getroffen door granaten, met 13 doden en vele gewonden tot gevolg. Het omliggende heuvelland krijgt een toestroom van tienduizenden ontheemden te verwerken.

Getroffen door de emoties die deze periode uit hun kinderjaren nu nog losmaakt bij de betrokkenen, onderzoekt de filmmaakster de impact van oorlog op gewone mensen. Ze bezoekt voormalige evacués en opvangadressen en vraagt zich af: hoe neem je dit mee, als vluchteling en als omstander, in je verdere leven? Hoe verhouden we ons tot onze collectieve geschiedenis en wat betekent dit voor onze houding in het heden?

Stad onderweg is een persoonlijke zoektocht naar de verwerking van traumatische gebeurtenissen en onze bereidheid om mensen op te vangen.

Regie, productie en offline montage: Jotja Bessems, online montage: Fynn Roovers, camera: Jotja Bessems, Maarten Schellekens, Remko Dekker, geluid: Jotja Bessems, Jo Smeets, Kim van Engelen, muziek en sounddesign: Bart van de Lisdonk, geluidsnabewerking: Jo Smeets, graphics & webdesign: Hanneke van der Linden en Eric Taal, eindredactie: Siety Boerhave, eindredactie L1: Leo Hauben, luchtopnames: Remko Dekker. 

De productie kwam tot stand met financiële steun van VSBfonds, Provincie Limburg, DAF VluchtelingenWerk, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Gravin van Bylandt stichting, Brand Cultuurfonds Limburg, omroep L1, Rotary Kerkrade.